Ce și cum mâncăm este influențat de o serie de factori și interese, iar mesele sportivilor de la recent încheiatele Jocuri Olimpice de la Paris 2024 au fost și ele în mijlocul intereselor contradictorii legate pe de o parte de asigurarea necesarului fiziologic și sportiv, respectiv dorința organizatorilor de a transmite importanța sustenabilității. Astfel de situații arată și aduc în discuție complexitatea sistemului alimentar, modul variat în care societatea evaluează calitatea mâncării și contradicțiile existente legate de „ce e bun de mâncat”.
Intenția organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 a fost să reducă amprenta de carbon a acestora și de aceea au decis să ofere spectatorilor și sportivilor mai multă mâncare vegetală. „More plant-based local and sustainable food” a fost motto-ul manifestului organizatorilor legat de mâncare. Însă opțiunile vegane nu sunt suficiente pentru sportivi mai ales în timpul competițiilor. Grătarul de pui și ouăle erau printre alimentele cărora li se simțea în special lipsa în primele zile.

Mulți sportivi nu aveau acces la alte mese decât cele din Satul Olimpic, alții, precum sportivii britanici, au beneficiat de serviciile unor bucătari trimiși special de către oficialii britanici pentru a suplimenta variantele de mâncare. O altă soluție a fost ca sportivii să-și aducă mâncare din afara Satului Olimpic.
Bineînțeles aceste lucruri nu au făcut decât să adâncească diferențele între sportivii din țări cu venituri mari și cei cu venituri mici, diferențe care s-au simțit și la modul în care primii și-au îmbunătățit condițiile de cazare prin aducerea de aparate de aer condiționat mobile sau saltele suplimentare pentru paturi.
Ulterior, după primele zile, organizatorii Jocurilor Olimpice au suplimentat resursele de proteine și au adus 700 kg de ouă și o tonă de carne ca răspuns la solicitările sportivilor. Pe de altă parte, în tabăra care promovează dieta vegetală au fost și voci care au spus că încă există loc de îmbunătățiri în mășurile luate de organizatori pentru a promova o alimentație vegetală.
Revenind la mâncare, proteinele animale sunt necesare nu doar pentru formarea și menținerea mușchilor, dar, bineînțeles, și pentru performanță fizică de vârf, iar pentru sportivi, carnea și ouăle sunt de neînlocuit. Despre rolul proteinelor în corpul uman în general, nu doar al sportivilor, și diferențele între proteinele animale și vegetale am scris în detaliu acum câteva luni, găsiți articolul pe blog.
Atunci când alegem ce mâncăm, când decidem ce înseamnă o alimentație sănătoasă care susține funcționarea optimă a organismului trebuie să conștientizăm care sunt interesele celor care promovează diferite trenduri și să ascultăm opinii diverse și să analizăm argumentele și interesele. Ce înseamnă o alimentație sănătoasă este, pentru unii, în contradicție cu ce înseamnă o alimentație care protejează mediul, iar vocile cele mai zgomotoase ajung uneori să ia decizii care afectează sănătatea și bunăstarea altora.
Surse:
Paris Olympics 2024: Food becoming an issue for athletes in Olympic village
Let them eat steak: Emergency stocks of meat and eggs flown into Paris Olympic village
How is Vegan Food for Olympic Athletes Like the Women’s Boxing Controversy?
The race to plant-based food: How the Paris Olympics became the most vegan ever
Comments